2013. augusztus 29., csütörtök

Események Szíriában

15:35 - Damaszkusz jóváhagyta, hogy a nyugati támadás esetén kamikaze típusú támadásokat hajtson végre a szír légierő az agresszorok ellen.
Már 13 pilóta aláírta a nyilatkozatot, hogy készek bombával megrakott gépekkel belerepülni a nyugati hajókba. Állítólag több, mint 8000 potenciális kamikaze-pilótájuk van a szíreknek.
Egy horvát katonai elemző szerint két kamikaze-repülőgép elég egy anyahajóba, hogy elsüllyessze, vagy legalább helyrehozhatatlan kárt okozzon benne. Legyen igaza.

Délután Asszadhoz jemeni parlamenti delegáció érkezett. Az utóbbi években a jemeni vezetés egyre inkább eltávolodott az USÁ-tól, lehetséges, hogy támogatni fogja Szíriát a beavatkozás esetén.

Az ,,Iraki Iszlám Állam'' nevű terrorszervezet vezetőjét, Mohammed Abu Salam-ot a kormánycsapatokkal vívott harcban megölték Damaszkusz egyik külvárosában.

A 21.-i gáztámadásnak egy iráni haditudósító sérültje is van. A ma vele készült interjúban azt nyilatkozta, hogy számára, aki ott volt, nyilvánvaló,
hogy a ,,felkelők'' vetették be a vegyi fegyvert.

Holnap a szír helyzettel kapcsolatos ,,sajtótájékoztató konferencia'' kerül megrendezésre Belgrádban, a Dragoslav Jovanović 1.-es címen, Živomir Ninković tábornok, Mirko Jović, volt elnökjelölt és katona, illetve Vladimir Kršljanin a ,,Mozgalom Szerbiáért'' nevű szervezet vezetőjének részvételével. Az említettek közös nyilatkozatban ítélték el a Szíria elleni akciót, a Jugoszlávia ellen 1999-ben lezajlott NATO agresszióhoz hasonlítva azt.

A francia vezérkar úgy döntött, hogy a Földközi-tenger keleti felébe küldi a Chevalier Paul fregattot – számolt be a francia Puen magazin.
A hajó - amelyik az egyik legújabb a francia flottában - délután elhagyta Toulon kikötőjét. Közben egy újabb amerikai romboló érkezett a Földközi-
tenger keleti részére - állítja az AFP hírügynökség.

A Brit Munkáspárt nem támogatja a Szíria elleni katonai akció felhígított változatát sem. A pakisztáni vezetés szintén ellenzi a beavatkozást.

Az amerikaiak szerint csak a brit döntés késlekedése miatt nem indult meg a támadás ez elmúlt éjjel.