2013. augusztus 28., szerda

Fokozódik a szíriai helyzet

Bár az amerikaiak folyamatosan hátráltatták a gáztámadást kivizsgáló ENSZ küldöttség munkáját, az kiderítette, hogy a ,,felkelők'' vetették be a szarint. Tehát az ENSZ hivatalos álláspontja, hogy nem Asszad használt vegyi fegyvert. Egy brit parlamenti képviselő szerint a ,,felkelők'' Izraeltől kapták a több, mint 1300 halálos áldozatot követelő támadáshoz használt idegmérget.

A Guardian brit lap jelentésében az áll, hogy a nyugat hadigépezeteket küldött Akrotírire. Az elmúlt 48 órában eléggé megnövekedett az aktivitás a ciprusi brit légibázison. C-130-as szállítógépeket láttak odafele és kisebb vadászgépeket is észlelt két pilóta akik arra felé repültek. 

Délután brit atomtengeralattjárók keltek át Gibraltáron.

Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter kijelentette, hogy bármilyen Szíria-elleni támadásban részt vesznek, akár az ENSZ BT beleegyezésével, akár anélkül történik.

Egyes források szerint, ha a nyugatiak megtámadják Szíriát, Oroszország ,,letörli a térképről'' Szaúd-Arábiát, bosszúból, azért, mert az több mint százezer mudzsahedet fegyverzett fel a szovjet-afgán háború idején, és nyilvánvalóan támogatta (és támogatja ma is) a csecsen terroristákat, és a muzulmánokat a boszniai-háborúban.

Minden amerikai hadihajót, amelyik át akar kelni a Szuezi-csatornán azzal a szándékkal, hogy Szíria ellen harcoljon, az egyiptomi hadsereg meg fog semmisíteni. - nyilatkozta az egyiptomi külügyminiszter.

Irán már korábban kijelentette, hogy amennyiben az USA megtámadná Szíriát, ők 9 perc alatt a földdel teszik egyenlővé Izraelt.

A Szíria elleni agresszió esetére várható, hogy a Hezbollah is Izraelre támad.

Közben az orosz csendes-óceáni flotta hadihajói is megérkeztek a Földközi-tengerre, amire évtizedek óta nem volt példa...