2013. augusztus 29., csütörtök

Események Szíriában 2


Több, mint 40 ,,lázadó'' meghalt, amikor véletlenül felrobbant a bombájuk Dajr ez-Zaur városában. A bombát egy öngyilkos merénylethez készítették elő.

François Hollande francia elnök szerint mindent meg kell tenni annak érdekébe, hogy a Szíriai helyzetet politikailag oldják meg, és ne legyen szükség katonai akcióra - jelenti a Reuters.

Asszad: ,,Várjuk az USA támadását, és győzni fogunk. A háború kezdete óta tudjuk, hogy eljön az a pillanat, amikor valódi ellenség támad majd a
hazánkra. A katonák morálja jó, és készek bárkivel szembeszállni, hogy megvédjék a Hazát.'' Asszad a népéhez intézett beszédében ígéretet tett a
szíreknek, hogy győztesen kerülnek ki a harcból.

Az ENSZ hivatalos közleménye szerint a ,,lázadók'' használták az idegmérget, nem a kormánycsapatok. A nyugati szövetségesek estére várhatóan tényként közlik, hogy Asszad vetette be a szarint.

Qassem Suleimani, az Iráni Al-Quds parancsnoka azt üzente az amerikai katonáknak, hogy készítsék el a koporsóikat, mielőtt Szíriába teszik a lábukat.

Nagy-Britannia 6 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászgépet küldött Akrotírire, hogy ,,megvédjék az ország érdekeit''. A végén még kiderül, hogy Szíria támadta meg a briteket...

Oroszország hangja: ,,A nyugatiaknak csapást kell mérniük Bassar al-Assad szíriai elnök rezsimjére, magát Assadot pedig a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kell állítani'' - jelentette ki Ahmed al-Jarba, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció a militáns-terrorista csoportok politikai szárnyának sokadik elnöke a Le Parisien című francia lapban csütörtökön megjelent interjújában. Arra a kérdésre, mit fog mondani Francois Hollande francia elnöknek, aki csütörtök délelőtt fogadja őt, al-Jarba így válaszolt :
,,Bassár vegyifegyverrel mészárolta a népünket augusztus 21-én. Nem bújhat ki a megérdemelt büntetés alól."

Nicolás Maduro, venezuelai elnök: „A nemzetközi terv abban állt, hogy időben összekapcsolják Szíria megtámadását, és az én megölésemet, úgy, ahogyan próbálták 2002-ben, amikor Chávez rendszerét akarták megdönteni és Irakot megtámadni” – idézi Madurót a venezuelai sajtó. A venezuelai elnök szerint, a terveknek megfelelően egyidejűleg próbálták meg őt fizikailag eltávolítani és megtámadni Szíriát, hogy megszabaduljanak egy olyan erős tényezőtől, mint Venezuela és annak vezetése.

Evo Morales bolíviai elnök szerint is a ,,lázadók'' vetették be az ideggázt.

A nyugati országok terve a Szíria elleni támadással kapcsolatban az ENSZ alkotmányának nyílt provokációja – közölte az orosz külügyminiszter-helyettes, Gennagyij Gatyilov Hágában, miután találkozott az ENSZ főtitkárával, Pan Gimunnal.„Jelenleg elengedhetetlen, hogy maximálisan kihasználjuk a politikai és diplomáciai eszközöket: elsősorban lehetővé kell tenni az ENSZ szakemberinek, akik most a szíriai vegyi fegyver bevetésének ügyét vizsgálják, hogy befejezhessék munkájukat és beszámoljanak az ENSZ BT-nek az eredményekről” – mondta Gatyilov.

Az iráni vezérkari főnök, Hasszan Firouzabadi is megfenyegette a szövetségeseket, hogy ,,bármilyen Szíria ellen irányuló katonai akció Izrael porig égetésével fog járni''.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy jogalapja van arra, hogy még abban az esetben is akciót indítson Szíria ellen, ha az nem nyeri el az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulását – jelenti a Reuters.