2012. december 16., vasárnap

Archívum – 20 év Archívum


Sajnos egy ideje már nem jött ki új Archívum lemez, és koncertjük is kb. ezer éve volt legutóljára, ezt pótolandó, a zenekar fennállásának 20 éves jubileumi évfordulójára kijött a nagylemez, valamint egy Tribute album (erről egy másik cikkben!), amely neves hazai, és külföldi zenekarok által rögzített Archívum számokat tartalmaz. A jubileumi koncertre sajnos pénzhiány miatt nem sikerült eljutnom, de az előtte egy héttel vásárolt cd azért némileg jobb kedvre derített, lássuk csak, hogyan is sikerült a korong!
Az elvárásaim azért valamilyen szinten „nagyok” voltak, hiszen mégiscsak egy 20 éves zenekarról, egy élő legendáról beszélünk. Sikerült is hozni lényegében az elvárt szintet, már a borító is igen csak igényesre sikeredett, le a kalappal. Nincs túlbonyolítva, mégis ízléses és rejtelmes. A korongra 12 vadonatúj szám került, amelyek meg kell hagyni, nagyon jóra sikeredtek. Mindegyiket kellően zúzós gitártémák jellemzik, viszont én nem egészen értem, hogy a szólórészeket miért hanyagolták el ennyire. Nem egyszer volt az az érzésem, hogy egy számot hallgatok fél órán keresztül, mert csak a szöveg az, amely megkülönbözteti őket egymástól. A kitörés hősei c. számban például egész jó lett a belerakott szóló, a többi számnál is hasonlót lehetett volna odarakni, hogy megszűnjön ez a helyenként igen csak kellemetlen monotonitás. Én személyem szerint jobban csíptem volna, ha egy picit Stahlgewitteres irányba viszik el a zenészek a produktumot (de még így is jobb a lemez, mint a Szabadságharc című), de hátha a következő lemez már némileg ennek a jegyében fog készülni. A szövegek nagyon jól eltaláltak, rendkívül odamondósak, kevés olyan együttes van, aki a számok mondanivalóját kiválóan (és nem primitíven) tudja megfogalmazni (hisz elvileg „népnevelő” és nem „népbutító” zenét kellene játszani, nem úgy mint jó pár együttes....). A számok sokféle dolgot ölelnek fel témakörként: szokásos társadalmi és világ-problémák, a rendszer felé megfogalmazott kritika, a zenekar története/indulása/nehézségei stb. A hangzás teljesen rendben van, mind telefonról/mp3-ról, mind cd lejátszóról vagy számítógépről hallgatva, profi munka!
Mindent összevetve ez nem olyan rossz lemez azért, sőt a jó kategóriába tartozik. Nem kiemelkedő, de méltó reprezentálása az Archívum elmúlt húsz évének! Hogy a zenekart szereted-e, vagy sem, az lényegtelen, mert a lemez nagy valószínűség szerint mindenkinek elnyeri a tetszését! Végezetül pedig álljon itt egy kis diszkográfia:

Archívum - Leszámolás (1995)
Archívum - Támadás (1997)
Archívum - Az igazság mindenkit szabaddá tesz (2000)
Archívum - Európa fiai (2000)
Archívum & Vérszerződés split - Aryan 88 Dreams (2000)
Archívum - Nem én vagyok extrém (2001)
Archívum - Mindent a győzelemért! (2002)
Iron Eagle - Sieg Heil (2005)
Archívum & Vendetta & Vér Kötelez - Skinheads ain't hippies (2006)
Archívum - Vagyok aki voltam, leszek aki vagyok (2008)
Archívum - Live at Sons of Europe 2008 (2009)
Archívum - Szabadságharc (2009)
Archívum & Romantikus Erőszak - Népharag/Megy a box (2011)
Archívum - 20 év Archívum (2012)