2012. november 3., szombat

Három évet is kaphat az adócsalók ellen harcoló görög újságíró

Kosztasz Vakszevanisz, a Hot Doc bulvármagazin 46 éves kiadója a magánszféra megsértése miatt áll bíróság előtt. Ő hozta ugyanis nyilvánosságra azt a listát, amely svájci bankszámlával rendelkező feltételezett adóelkerülő görögök nevét tartalmazza. Amennyiben elítélik, három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá. Az ügyészség szombaton rövid időre őrizetbe vette az újságírót, miután publikálta a lista 2059 nevét, majd szabadon bocsátották, hogy felkészülhessen tárgyalására.



Kosztasz Vakszevanisz a tárgyalás előtt Fotó: Europress/AFP

A HSBC svájci bank görög ügyfeleinek jegyzékét az egykori francia pénzügyminiszter, ma a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója, Christine Lagarde két esztendővel ezelőtt adta át a görög kormánynak. Mivel azonban a lista a HSBC egyik alkalmazottjától származott, a görög igazságügyi hatóságok nem használták fel az adócsalók elleni küzdelemben. Tekintettel arra, hogy a kormány további megszorító intézkedéseket tervez, egyre nagyobb a nyomás, hogy hasznosítsák a listát a visszaélések felderítésére.
Vakszevanisz, aki visszautasítja az ellene felhozott vádakat, képmutatással vádolja az igazságügyi szerveket, és egyúttal bírálja a sajtót is, amiért eddig nem számolt be a névsorról.

Forrás: MTI