2012. július 18., szerda

XII. Magyar sziget beszámolóAhogyan az rendszerint lenni szokott, majdnem minden évben résztveszünk néhányan a Magyar Sziget Fesztiválon. Mivel nálunk mindenki ismeri a rendezvényt, éppen ezért senkinek sem kell bemutatnunk: pihenés, előadások, koncertek, hagyományok ápolása, és sokszor még életreszóló barátságok is köttetnek.

Az idei Magyar Sziget egy különleges eseménnyel kecsegtetett, mégpedig a Boreal Fesztivállal, amin külföldi zenekarok is felléptek, és a nemzeti kerekasztal is összeült kedden Európa nagyobb mozgalmainak vezetőivel, hogy egy közös összefogás születhessen a ránk törő ellenséggel szemben. A kedd esti talpalávalót a Betrunken Onkelz kezdte (Böhse Onkelz tribute band. Lehet csak én fogadtam furán a bandát, bár én úgy tudom, hogy mindamellett, hogy az eredeti zenekar megszűnt, ők csak pár évig képviselték a jobboldali skinhead vonalat, utána a hírnévért sorbanállva már totál az ellenkezőjét nyilatkozták.....), utána pedig a sokak által várt német huligán zenekar, a Kategorie C tolt az arcunkba egy fergeteges bulit. Kissé csalódott voltam, mert nagyon nagy slágereket hagytak ki a repertoárból, de a koncertjük így is kiváló volt!

Kategorie C

Szerda este két remek lengyel zenekar is a húrok közé csapott, elsőnek az Invasion, akik főként Skrewdriver feldolgozásokat játszottak, méghozzá nem is akárhogyan! Utána nagyjából egy 20-25 perces szünet után végre elkezdődött a Tormentia koncert is (nagy kedvencem a banda, mert mesterien ötvöznek több különböző stílust a zenéjükben), jópár szám alatt az ember hátán a hideg is futkosott a néhol "kísérteties" dallamoktól. Az este fénypontja természetesen Saga koncertje volt, ahol a koncert sátor csurig telt a lelkes hazafiakkal.

Tormentia:

A csütörtök leginkább beszélgetésekkel, és sörözéssel telt, meg beültünk pár előadásra is. Sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk mind a lengyel, mind a spanyol brigáddal, így hát volt közös téma bőven, lelkesen tanítgattunk egymásnak indulókat, rigmusokat, vagy éppen a jelenlegi politikai helyzetet vitattuk meg, ki-ki a saját országában lévő helyzetet elmesélve. A spanyolok rendkívül jó erőben vannak (gondolom nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy náluk a balosok jóval többen vannak és harciasabbak mint itthon), szinte majdnem minden nap edzettek egy kicsit a fesztivál ideje alatt. A legbarátibb kapcsolat "természetesen" a lengyelekkel alakult ki, elég sok helyről jöttek és elég sokan. Voltak köztük focidrukkerek, autonóm nacionalisták, vagy más lengyel szervezetek tagjai.

Pénteken a már jól megszokott küzdőgálát nézhettük végig kiváló harcosokkal K1 és MMA sportágakban. A romániából jött MMA harcosok rendkívül jól küzdöttek (nemcsak idén hanem az ezt megelőző években is!), nagyon izgalmas mérkőzések alakultak ki a küzdő felek között (mindegyikük a Betyársereg 1-1 tagját kapta ellenfeléül!). Sajnos az egyik néző rendkívül nagy tanúbizonyságot tett róla, hogy az IQ szintje valahol a béka segge alatt leledzik, ugyanis az első lány küzdőpáros erdélyi tagját lerománozta (annak ellenére, hogy a hölgy székely zászlóval a vállán ment a küzdőtérre!).....azért érdekelne, hogy az ilyen idióták minek jönnek el bármilyen fesztiválra is. Az est fénypontját természetesen a Titkolt Ellenállás és az Egészséges Fejbőr koncertje adta, külön öröm, hogy utóbbitól hallhattunk 3 új számot a most készülő albumról, amik rendkívül jól sikerültek (nagyjából visszatért a számok stílusa a 80-as évekbeliekhez, igazán jó bulizós/ska-s egyveleg).

A szombati nap sem telt eseménytelenül, mindenki az esti Romantikus Erőszak és Ismerős Arcok koncerteket várta. Sziva Balázsék nagyot alakítottak, a tömeg döntő többsége teljes hévvel pogózott, fantasztikus hangulat alakult ki a "tánctéren".

A vasárnap leginkább a késői ébredésekkel, és az összepakolással telt, kicsit rossz érzés volt otthagyni a Csattogó völgyet. Minden évben történik itt az emberrel valami maradandó pozitív dolog, most sem volt ez másként. A lengyel bajtársaink jórésze már kora reggel elment, így csak egy páruktól tudtunk elbúcsúzni élő szóban, de némileg "vigasztal", hogy velük hamarosan újra találkozhatunk, még ebben az évben....


Mindent összegezve az idei Magyar Sziget nagyon jóra sikeredett (már ami nem a rajta résztvevők számát jelenti, mert sajnos a korábbiakhoz képest nagyon kevesen voltak, amiben közrejátszhatott a mostani válság, és az, hogy augusztusról júliusra rakták át ezt az egy hetet). Amilyen borzalmas volt a tavalyi, annál jobb lett az idei. Sikerült végre ezt az egészet egy új irányba terelnie a rendezőknek. Még mielőtt a szervezők magukra vennék az előző sorokat, leírnám, hogy az sokkal inkább vonatkozik a tavaly megjelent idióták tömkelegére, semmint a szervezésre, erről pedig ugye senki sem tehet. Annak ellenére azért, hogy ez egy fesztivál, elég komoly kultúrális része is van, tehát semmiképpen sem egy olyan esemény, ami kizárólag ivásból áll (bár jópár embernek inkább egy fetrengős punk koncerten lett volna a helye azok alapján amit tavaly leműveltek), mégis sokan viselkedtek úgy, ami komolyan elgondolkoztatja a normálisabbakat, hogy ezek mégis mi a fészkes fenét keresnek itt.....El kellene döntenie végre ezeknek az embereknek, hogy az általuk viselt ruházat alapján szándékoznak-e képviselni azt az értékrendet amit általában két sör között elböfögnek, vagy ez nem több számukra egy puszta divatnál, és akkor nincs keresnivalójuk ezekben a közegekben. Másik, amit évről évre sokan tesznek fel kérdésként: miért nem kaphatnak a kezdőbb/vagy újonnan alakult zenekarok is lehetőséget a fellépéshez? Igen csak meglehetne dobni az érdeklődést a Magyar Sziget iránt, ha az odamenni szándékozó közönség igényeit is figyelembevennék (hogy csak egy pár ilyen zenekart említsek amit már évek óta sokan szeretnének: Onogur, Utolsó Védvonal, Worst Nightmare, és mostmár zsinórban második éve nem lett meghívva a Stratégia zenekar, akik pedig minőségi zenét játszanak....kissé érthetetlen a dolog nemcsak számomra, hanem mások számára is.)
Pozitívum még viszont, hogy idén is egyre több család látogatott ki a Csattogó völgybe, a Gyereksarok szinte mindig televolt a kézműves foglalkozások iránt érdeklődést mutató kis csemetékkel!

A szervezőknek ezúton kívánunk sok sikert és jó munkát a további Magyar Szigetekhez!