2013. augusztus 31., szombat

Események Szíriában 4.

9:15 – Chuck Hagel amerikai ,,védelmi’’ miniszter a Fülöp-szigeteken tett látogatása során azt mondta, hogy - annak ellenére hogy Nagy-Britannia, és valószínűleg Franciaország is kihátrál az akcióból - az USA egy nemzetközi koalíciót fog létrehozni a Szíria elleni támadáshoz – írja a az RT Россия.

Az orosz kormány 20 hadihajót küldött járőrözésre a tartuszi orosz kikötő, és Ciprus közötti területre. Az orosz védelmi miniszter megerősítette, hogy országa külön haderőt gyűjt a Földközi-tengeren, hogy megvédje Oroszország érdekeit.

Tegnap egy azonosítatlan (valószínűleg izraeli, mivel csak nekik ,,szabad’’ nemzetközileg betiltott fegyvereket használni, mint amilyen a napalm) gép gyújtóbombát dobott egy szíriai iskola játszóterére, több mint húsz gyermek életét vesztette.


Egy Vietnamban harcolt jenki a napalmról: „Elégedettek vagyunk a fiúkkal a Dow cégnél. Az eredeti anyag nem volt elég meleg, és a vietnamiak, ha siettek, le tudták magukról kaparni. Ezért a fiúk polisztirolt adtak hozzá, és most már úgy ragad, mint a szar a pokróchoz. De ha a vietnamiak beugrottak a vízbe akkor a láng kialudt, úgyhogy fehér foszfort is adtak a keverékhez. Egy csepp is elég belőle és az aztán csontig ég. Ha még ettől sem halnak meg, a foszformérgezés mindenképpen végez velük.” (Izrael a 2008-as, és a tavaly őszi Gáza elleni támadás során is bevetett foszforbombákat a palesztin civilek ellen.)
12 NATO tagország utasította el, hogy részt vegyen a Szíria elleni támadásban, amennyiben nem születik erről ENSZ BT határozat – mondta az ITAR-TASSZ hírügynökségnek egy brüsszeli forrás.

...............................................
A ,,Tartousnews’’ szír híroldal szerint ma 19:30-kor indul meg az amerikaiak támadása Szíria ellen. A jenkik oldalán Törökország és Izrael, a szírekén pedig Irán részvétele biztosra vehető.

Az Cár útnak indította Szíriához az egyik legnagyobb repülőgéphordozó anyahajóját, az Admiral Kuznyecovot, illetve még két rakétahordozót.
Jemenben több ezres tüntetés zajlott/zajlik az agresszió ellen. Hasonló szír-párti demonstrációk folynak Londonban, Chicagoban, Los Angelesben, New Yorkban és más nagyvárosokban.

A HírTV szerint a lengyel kormány az oroszokra bízná Szíria vegyifegyvereinek őrzését.
...............................................
"Kérjük a magyar kormányt, csatlakozzon hozzánk és nyilvánosan ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyver használata miatt, és hívja fel a nemzetközi közösséget arra, hogy vonja felelősségre a rezsimet egy alapvető nemzetközi norma megsértéséért" – olvasható a budapesti USA nagykövetség írásos tájékoztatásában.

A magyar külügyminisztérium sajtófőnöke a diplomáciai csűrés-csavarás mintáját adta, amikor bebizonyította, hogy komoly arccal, pironkodás nélkül egy mondaton belül lehet valamit állítani („megvárjuk a vizsgálat eredményét”) és ugyanazt tagadni („eleget teszünk nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségünknek”).

A Der Spiegel német napilap az orosz kormányt vádolja a szír helyzet miatt. Szerintük ,,Putyin politikai tőkét akar kovácsolni belőle, hogy hazáját Amerika ellensúlyaként láttatja, pedig valójában Oroszország már nem nagyhatalom''.