2013. július 11., csütörtök

Magyar világháborús katonákat temettek újra Kárpátalján


Összesen 156, a második világháborúban elesett magyar katonát temettek újra kedden az ukrajnai Potelics településen kialakított német katonai temető magyar parcellájában.

A magyar katonák földi maradványainak döntő többsége 2012 nyarán került elő, amikor a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség exhumálást folytatott Ivano-Frankivszk városában, az egykori német-magyar katonai temetőben.

A szertartáson az ukrán állam részéről Jaroszlav Zsilkin, a hadisírgondozásért felelős állami tárcaközi bizottság titkára beszédében kiemelte: "a háborús kegyelet terén egyre jobb az együttműködés a magyar és az ukrán fél között".

A több mint 150 magyar katona ünnepélyes újratemetését a minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának ukrán referense, Bíró Andor szervezte meg. A szertartásra kiutazó munkacsoport élén Töll László alezredes, főosztályvezető állt. A magyar diplomáciai testület részéről a sírnál koszorút helyezett el Tóth István beregszászi főkonzul és Bozsik Béla ungvári konzul.

A méltóságteljes temetésen a helyi görög katolikus lelkész és a kórus, majd magyar lelkészek - Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész - búcsúztatták a magyar katonákat - írta a HM közleményében.

(MTI)