2013. július 25., csütörtök

Lelőttek egy baloldali politikust, de sajnos nem nálunk

Tunéziában tucatnyi lövéssel megölték csütörtökön egy baloldali párt egyik vezetőjét. A történtek miatt az ország több pontján tüntetések robbantak ki – jelentették a hírügynökségek.
Az áldozat Mohamed Brahmi, a Népi Mozgalom nevű kisebb párt fő koordinátora, az alkotmányozó nemzetgyűlés tagja volt. Tunisz közelében lévő otthona előtt, a felesége és a gyerekei szeme láttára mészárolta le egy ismeretlen – közölte a rádió és a televízió.

Péntekre országos gyászt hirdettek.

Tuniszban a belügyminisztérium előtt tömeg gyűlt össze, az iszlamista kormány ellen tüntetettek, és a kormány lemondását követelték.

Többezres tüntetés volt Szidi Buzid városban, a tunéziai forradalom "bölcsőjében" is. A tömeg több utcát eltorlaszolt, autógumikat égettek, és szintén az iszlamistákat okolták a gyilkosságért.
A szintén baloldali elvekkel rendelkező Francois Hollande francia államfő azonnal, "a leghatározottabban" elítélte a merényletet, és követelte, hogy a lehető leggyorsabban derítsenek fényt a gyilkosságra.
Tunéziában ez a második ilyen politikai gyilkosság fél év alatt. Február 6-án a baloldal vezető politikusát, Sokri Belaidot ölték meg a belügyminisztérium szerint szunnita radikálisok (szalafisták). A bűncselekmény mély belpolitikai válságot okozott.

hvg.hu