2013. június 11., kedd

Nő a drogok elleni intolerancia

Az Országgyűlés 2012. júniusában jóváhagyta az új Büntető Törvénykönyvről szóló törvényjavaslatot, ami 2013. július 1-jén lép hatályba, és jelentősen szigorítja a kábítószerrel kapcsolatos büntetési tételeket - olvashatjuk a Társaság a Szabadságjogokért Drogriporterében.

De mi változik az új Büntető Törvénykönyvben?


Segítségül a TASZ egy kisokost is kiadott, ha részletgazdagabb információra vágysz, KATT:


http://drogriporter.hu/files/drogriporter/imce/leaflet_hun_final_08.062013.pdf


Büntetendővé válik maga a fogyasztás is, automatán 2 év szabadságvesztéssel jár.


A csekély mennyiségű kábítószer tartásával egy büntetési kategóriába kerül,

az elterelés még mindig opció (6 hónapos megelőző, gyógyító vagy egyéb foglalkozás - a büntetőeljárás alternatívája)

Ezt két feltételhez kötik: 1) két éven belül nem vett részt elterelésben 2) két éven belül más kábítószerrel való visszaélés bűncselekményének elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás.

A bíróság július után már csak enyhítő körülményként értékelheti a büntetés kiszabásánál a szenvedélybetegség meglétét, a kedvezőbb szabályok megszűnnek. A rendőrségen kihallgatásra, vizeletminta levételére lehet számítani, sőt, extrémebb esetekben házkutatásra.

Szigorúbban ítélik meg, aki köznevelési intézmény közelében szerzi meg a drogot (egytől öt évig terjedő szabadságvesztés).


Új minősített eset, a különösen jelentős mennyiség (csekély mennyiség kétszázszorosa) megszerzése vagy birtoklása, ami 10-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (jelentős mennyiségnél: 5-10 évig).


A fogyasztókat vallomásra ösztönzik, ha a fogyasztók azt vallják egy személyre, hogy tőle szerezték be a kábítószert, de még akkor is elítélhetik, ha nem foglalnak le tőle

C-listás dizájner drogokat (olyan tudatmódosító szerek, amelyeknek a hatása hasonló a már illegális drogokéhoz, de molekulaszerkezetük eltér attól) - ezen szerek előállítása, forgalmazása, országba való behozatala illetve onnan való kivitele 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Úgyhogy így vigyázzatok az óvatlan spanglikkal egyetemi bulikon. Bár tudjuk, hogy egy rendes nemzeti érzelmű hallgató nem él ilyenekkel, csak az állami rend megtörésére igyekvő anarchocionista, bajnaista judeobolsevik ifjúság.


Forrás: http://atlatszooktatas.cink.hu