2013. május 21., kedd

Betiltotta az angol zászlót egy brit kisváros

A Somerset grófságban fekvő Radstockban mindössze 5620-an laknak, közülük 16 muszlim. Ilyen a vidéki Anglia - a nagyvárosokkal szemben itt még kevés a bevándorló, de egy-két pakisztáni család azért már mindenütt van. Saját mecsetjük nincs, ha nagyon imádkozni akarnak a legközelebbi nagyvárosba, Bathba vagy Bristolba mennek.

Nem is volt semmi gond egészen addig, míg a helyi önkormányzat munkáspárti tanácsnoka, egy bizonyos Eleanor Jackson úgy nem gondolta, hogy a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók egyet is értettek vele - így a város zászlórúdja üresen maradt. Rendeletet is alkottak, amely szerint a továbbiakban a Union Jacket (a brit állami zászlót), illetve a "megfelelő alkalmakkor" az LMBT mozgalom szivárványos zászlaját, illetve egy virágos lobogót tűznek majd ki.
A városka lakói kiakadtak. Daily Mailnek nyilatkozók közül a legtöbben egyszerűen nonszensznek minősítették a döntést, és jelezték, őket bizony a kutya nem kérdezte meg arról, hogy milyen zászlót tegyenek ki. A helyi muszlimok is meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat. Rizwan Ahmed, a bristoli muszlim közösség vezetője szerint a politikai korrektség ezzel már túl messze ment, és őket egyáltalán nem zavarta eddig, és ezután sem zavarná az angol zászló. A Brit Muszlim Tanács szóvivője Nasima Begum szerint pedig Szent György zászlaja a befogadást és nem a kirekesztést jelképezi, ráadásul az illető szent még az iszlám előtt élt, így egyáltalán nem érti, miért kellene zavarnia a muszlimokat.

Az előterjesztő baloldali politikus azonban kitart álláspontja mellett, és állítja, hogy a fehér alapon piros keresztes zászlót húsz évre el kellene teljesen felejteni, és nem is csak a muszlimok miatt, hanem azért, mert a szélsőjobbosok és a futballhuligánok szokták lengetni. A politikus hölgynek még egy dologban - tényszerűen - igaza van. A zászló valóban kötődik a keresztes hadjáratokhoz. Állítólag ilyen jelvényt akkor viselt először brit uralkodó, II. Henrik 1188-ban ugyan még a fehér keresztet választotta, de Oroszlánszívű Richárd már piros kereszttel a ruháján harcolt. A 13. századtól rendszeresen használják jelvényként angol katonák. A 14. századra már általánossá vált, hogy a királyi lobogó mellett, kvázi az ország zászlajaként hordozzák.
1606-tól formálisan is a brit zászló része. "Angol nemzeti zászlóvá" - a Brit Birodalmat kifejező Union Jack ellenpólusává azonban csak a huszadik század elején vált. Sporteseményeken, egyházi rendezvényeken - ahol az angol és a skót, illetve walesi csapat, illetve az angol és a skót egyház elválik egymástól, ma már általánosan használatos. Ennek ellenére alkotmányos státusza nincs - már csak azért sem, mert a szigetországnak nincs alkotmánya.
(fotelkalandor.blog.hu)