2013. január 7., hétfő

Stepan Bandera emléknap - 104 éve született az ukrán hős

Több ezer nacionalista fiatal emlékezett meg Ukrajnában a nemzeti hős, Stepan Bandera emlékére, aki egész életében az ország függetlenségéért küzdött, amíg 1959-ben meg nem mérgezte egy KGB ügynök.

Stepan Andriyovych Bandera ( Степан Андрійович Бандера), 1909.január 1. - 1959.október 15.) ukrajnai politikus, valamint az ukrajnai Nemzeti Mozgalom egyik vezetője volt a megszállt nyugat Ukrajnában (Galícia). Vallásos családban nőtt fel, a politikai pályafutásán kívül felderítőként és aktivistaként is végzett feladatokat. Politikai karrierje során  az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN - Organization of Ukranian Nationalists) két részre szakadt: az OUN-M és az OUN-B szekciókra.

2010.január 22.-én Ukrajna miniszterelnöke Viktor Yushchenko posthumusz kitüntetésben részesítette Banderát, Ukrajna Hőse címmel. A díjat a zsidók és az oroszok negatív hanggal fogadták, és 2010 áprilisában az ukrán bíróság végül elutasította. 2011 januárjában Viktor Yanukovych miniszterelnöksége alatt a kitüntetést végleg érvénytelenítették.