2010. július 1., csütörtök

Vendetta – Kelet Európai Valóság



















A Vendetta a hazai színtéren egy olyan zenekar, akinek a munkásságát azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Az első bemutatkozó lemezük az Éjszakai Vadász nagyon jól sikerült, az ezután saját gondozásban kijött Győzelem, vagy Halál pedig abszolút vitte a pálmát.Egyszerű, ám nagyszerű zúzós zenét játszanak a srácok, kemény, odamondós szövegekkel megfűszerezve azt.
A következő lemezük, a Skinheads Ain't Hippies hármas split lemezen 8+1 dallal szerepeltek az Archívum, és a Vér Kötelez zenekarok mellett, máig ezt tartom a legjobb alkotásnak!(Illetve egészen mostanáig...)Amikor március elején megláttam az új lemez reklámját, rögtön elfogott az izgalom a lemezborító láttán, azonnal rohanni akartam, hogy megvegyem, ám szomorúan konstatáltam,hogy még legalább egy hónap mire megkaparinthatom a hőn áhított lemezt...
Hazaérve a korongot azonnal beraktam a lejátszóba, majd a zene elindulása után figyelemre vettem a lemez borítóját.Bátran merem állítani, hogy az elmúlt egy évben ez a legjobb lemezborító amit láttam( mindamellett, hogy rossz lemezborító nincs, de van ami abszolút díjnyertesre sikerül!):ennyire elborult, sötét, és vészjósló képekkel tarkított szövegkönyvet sem sok helyen láttam még,minden egyes oldal a tervező munkáját dícséri!A lemez a Porszem a gépezetben című számmal indul, végig lendületes tempóban taglalja, az egyén harcát az egész romlott rendszer ellen, aki nem kíván azonosulni az agymosott tömegekkel, azok materialista felfogásával, és szokásaival.Persze a gépezet működését sosem csak egy zavaró tényező akadályozza, hanem mint kiderül, mások is vágynak már az említett gépezet lerombolására.
A lemezen végig társadalomkritikus témákat dolgoz fel, napjaink legsúlyosabb, legégetobb problémái elevenednek meg a sorokban.Ebben a számban is előjön az egység erejének hasonlata,amit már hallhatunk egyszer az Eltiport parázsban.("a sok kicsi porszemből lesz majd homok vihar","az eltiport parázsból így lesznek lángnyelvek".) A második dal,Zenében az igazság nem veszít a tempóból.Kitartásról,igazságról,a soha fel nem adott harcról szól a zene erejének felhasználásával.A soron következő Magyarok vére,számomra egy fajta dopping dalként jött le.Nem engedni lenyugodni az embert,a zenét hallgatva egyre inkább elszánttá válik és előhozza a bennünk rejlő küzdő szellemet. Sokszor előjön belőlünk a szürke hétköznapok során az érzés,hogy az agymosott tömegek felett állunk,gondolom már ti is éreztétek ezt.Negyedik csapásként a Társadalom peremén pont erről szól,és megerősít bennünket,hogy a helyes utat járjuk.
Nincs itt semmi baj...ugye sokszor hallotátok már ezt a mondatot "vezetőinktől"?Sajnos az ország nagy része birkaként bólogatva be is veszi a maszlagot...Ez a nóta ezt a kérdést boncolgatja nem túl PC-módon ha-ha.A hatodik nóta fülbemászó dallammal próbál átverni minket,de a 30.másodpercél kiderül,hogy maradunk a halál gyors Vendettánál!!!A kisebbség által elkövetett terror cselekményekről szól,ami sajnos minden nap aktuális...Jó reggelt Magyarország míg nem késő! Az album közepénél járunk,a legrövidebb de egyáltalán nem elhanyagolható számnál!Röviden:Mindenki egyért,egy mindenkiért!Skins 4 Skins!
Számomra a lemez gyengébb hatású száma jön a Remény éltet címmel.Ez sem rossz de valahogy elmarad a többi dal mögött minden tekintetben. Gyorsan visszatérünk a jól kitaposott ösvényre,a Fekete listával.A cím sok mindent elárul,mondhatni ez egy "bosszú" szám,erőtől duzzadó énekkel és szöveggel. Elérkeztünk a lemez humoros oldalához,ami a klasszikus Cserháti dal a Száguldás,Porsche,Szerelem dallamára íródott STS(súlyostestisértés) címmel.Könnyen emészthető, amolyan házibuli nóta. A Nagyképű már egyáltalán nem tartozik a vicces kategóriába,hiszen sok helyett tapasztalható névtelen gyerekek okoskodása.Mindentmegváltunk hozzáállásuk cselekedet és alázat hiányában nehezen fog sikerülni,inkább bajt hoznak mit hasznot.Sajnos. Szöveg terén a Nem érdekel más ami a legütősebbre sikerült szerény véleményem szerint.Nincs köntörfalazás csak és kizárólag őszinte szavak egy nagyon jó zenei aláfestéssel ,az album csúcsdala. A Liberalizmus csődje,rávílágit elmúlt 20 évünk csodás "eredményeire",és a szabad elvűség járhatatlanságára. A lemez végére érve egy dallamos "ns rock and rollt" hallhatunk a tetoválások viseléséről,szerepéről.Csupaszcsigaként nem sokat tudok a témához szólni,de egy biztos:Kötelezettséget jelent örök életre ha valaki mozgalmunk jelképeit a bőrébe vési,és ha elárulja sok gondot szerezhet még neki.Amire ugye akad néhány példa...
Összegezve a lemezt elmondhatjuk,hogy a zenekar ismét minőségi munkát adott ki a kezei közül,megérte rá várni.
Meghallgattatása polkorrekt ismerőseinkkel kötelező! Ja,hogy a korongra 14 szám került gondolom teljesen véletlen.


H8-Crossfire megosztva