2013. szeptember 1., vasárnap

Egy ellentüntetés margójára

Néha úgy eltöprengek rajta, hogy mit is képvisel a mi oldalunk. Legalábbis, hogy elméletben meg gyakorlatban, az teljesen más. Egy jó ideje már sajnos tendencia,
hogy a jobboldali tüntetések nagy részét olyan elemek teszik ki, akik a legkisebb
mértékben sem képviselik azokat az értékeket, amiket kellene, vagy amit a magukon hordott
jelképek mutatnak a külvilág felé.

Amit az úgynevezett nemzeti oldalon látok mostanság, az több mint siralmas, köszönhetően a felhígult közegnek. Mennek a hangzatos jelszavak, a folyamatos eszetlen hőbörgés, éppen csak az ember önképzése mentálisan, és fizikailag....na igen, ez marad el. Sokan elfelejtik, hogy a baloldali/antifasiszta mozgalmaktól abban nagyon is különbözik a miénk, hogy mi elsősorban valamiért és valami mellett vagyunk (PRO) és nem elsődlegesen valami ellen (KONTRA), mégis mintha a sorainkban totálisan az utóbbit látnám megvalósulni. Megvan az ingyen balhé, a szórakozás központúság, lassan már egyesek azt se tudják, hogy egy hétvégén melyik jobbos koncertre látogassanak el, vagy hogy hány sört húzzanak le, hogy aztán a delírium állapotában minél jobban tudjanak kart lengetni, majd elegánsan elfeküdni a saját hányásukban. De az, hogy egy könyvet megvegyenek és elolvassák, hogy műveljék magukat, az már messzemenően túl halad egyes emberek képességein.

Sajnos a tüntetők túlnyomó többségén meglátszik, hogy ezek az emberek az elmúlt 20 évben nem, hogy színházban nem voltak, de az értelem legkisebb szikrája sincs meg bennük, pedig elvileg ők a tudás népe, valamint a mindenek felett álló Magyarság képviselői! Teljesen tiszta tény az is, hogy a baloldal tele van deviáns színészekkel/rendezőkkel, viszont szerintem az még Alföldinél is nagyobb tré, hogy nem tudunk egy hazafias, nemzeti érzelmű, igényes és kreatív rendezőt felmutatni ellenpólusként! Miért kell minden egyes pillanatot és alkalmat megragadni, hogy feleslegesen lehessen menni az utcára hőbörögni? Tüntetni akkor kellene, amikor ténylegesen van miért, és nem csak „unalomból” ! Elég szomorúnak találom, hogy ha valaki életének ez az állandósult, „pattogjunk mindig” folyamat ad értelmet, ahelyett, hogy olyan dolgokra koncentrálnánk, amik valóban segítenének felnyitni az emberek szemét (lásd a ma délutáni Szíria melletti demonstráció, ami valóban egy fontos dolog lenne).


Az írásom célja nem egyes emberek munkájának a sárba tiprása, vagy lekicsinylése akar lenni, mert tisztában vagyok vele, hogy lehet, negyed annyit sem raktunk még le az asztalra mint ők. De át kellene gondolni, hogy hogyan, és merre tovább, miként kellene megszervezni a következő lépéseket. Mert az irány, amerre ez a nemzeti oldal halad, az minden, csak nem pozitív és építő.